Arduino

Mycket gott kommer från Italien – Parmaskinka, Parmesan, Lambrusco, Prosecco, Fiat X1/9 och så även Arduino.

Arduino är den lilla mikroprocessorn, baserad på ATmega chipet, som man med små C-skript kan få liv i sina hemprojekt och experiment.

uno

Som grabb frossade jag stundtals i den årliga Josty Kit-katalogen. Någon gång tog man bussen in till staden för att inhandla en lödbar byggsats. Det experimenterades med blinkande  lysdioder, fuzzboxar och små elektroniska orglar till doften av flussmedel och tenn. Mitt största bygge vill jag minnas var en ljusorgel som kopplades till en högtalarutgång. Pojkrummet fylldes av ett inferno av rött, blått och grönt ljus.

Hemdatorer som Commodore 64 och Amiga började komma och tog med tiden över allt det där roliga. Med Arduino har nu en fantastisk kombination av både dator och elektronik uppstått till låg kostnad.

Då jag under 90-talet fascinerats av det objektorienterade VB-kodens styrka, kändes tröskeln till C++ inte så stor. Jag fick en kanonbra start med hjälp av en kom-igång-sats med konkreta exempel för både kod och krets.

Arduino-kortet ansluts till datorns USB-port för både strömförsörjning och kommunikation. Kodningen sker med gratisprogramvaran IDE som tankas ner från https://www.arduino.cc/

Till kortet ansluts sensorer och förbrukare. Man deklarerar varje port för sig som ingång eller utgång. De flesta portarna är digitala, men det finns även möjlighet till ett antal analoga.

Via C-programmet bygger man sedan logiken kring hårdvarans agerande. Exempel på sensorer är potentiometrar, ultraljudssensorer, mikrofoner, fotoceller, tungelement, mikrobrytare och strömbrytare.

Förbrukare kan vara: RC-servon, steg-motorer, likströmsmotorer, LCD-displayer, högtalare, lysdioder och lampor av olika slag.

IDE:n erbjuder lösningar för logik, matematik, trigonometri, minneshantering och egenskaps-parametrar för diverse hårdvara. Programmet lagras sedan i Arduinokortet, vilket medger att bygget fungerar helt fristående utan att vara kopplad till datorns USB-port. Processorn är ombord! Otaliga robotbyggen går att beskåda på http://letsmakerobots.com/

Kunskaper om Arduino i kombination med en 3D-skrivare får ju en gammal modellbyggare att fullständigt ”go bananas”. Problemet är inte längre hur utan vad!

delta

Bilden visar ett pågående delta robot bygge, vilket är baserat på tre RC-servon som är upphängda på en 3D-printad stomme.