Bluesfela

I början av 2011 hade tanken slagit mig att bygga ett eget instrument. Jag hade sett en del japanska byggsatser på nätet. Kostnaden var i princip lika hög som en nytillverkad tele- eller stratakopia i musikaffären. Så vad var vinsten?

Hursomhelst så ville jag veta mer om delar, teknik och uppbyggnad. Jag var lite för feg för att starta ett eget riktigt bygge, men bestämde mig för att testa av en del oklarheter och funderingar. Gitarrbandens indelning i förhållande till strängens längd samt strängens kraft i förhållande till tonen utreddes och testades av i det lilla projektet ”Bluesfelan”.

fela2

Jag hade en gammal singel coil pick up över samt lite annat gitarrskrot från en tidigare renovering. Jag hittade en bit stavlimmad bok i garaget, vilket fick utgöra kroppen. Halsen tillverkade jag av trallvirket massaranduba, vilket är ett ganska hårt och mörkt träslag.

Då jag avsåg att endast ha en enda sträng och lira med ett sliderör, så blev banden överflödiga. Jag sågade dock skåror i halsen och fyllde dem med vit akryl.

fela1

Kroppen urholkades med en nyinhandlad träfräs på Bauhaus och täcktes med en bit rostfri plåt.

Jag insåg att det var viktigt att sträng, potentiometer och mikrofon ska vara jordade, annars uppstår surr och brum.

Stall och sadel fräste jag ut av lite delrinplast.

fela3

Det var en härlig känsla att koppla in det lilla stränginstrumentet i förstärkaren. Lite gaspådrag på disten och den lilla felan sjöng längs bluesskalan med en alldeles egen mensur. Matematiken var rätt!

Jag delar gärna med mig av denna i excelbladet nedan, i vilket man kan beräkna bandindelning och strängkrafter för små felor till stora kontrabasar.

Håll till godo: Mensur

Jag var nu redo för ett större bygge……..