Blueslute

Blues Lute tillhör väl kategorin ”Alternativa Gitarrer” med sin udda form. Jag hade spanat in en del av den danske instrumentbyggaren Øst´s tidigaste alster och fastnade för en modell som jag inte kunde släppa i tankarna. Via en mailkonversation med honom uppmuntrades jag att starta bygget. Konstruktionen gjordes i Autodesk Inventor.

bf4
Jag började samla prylar via Tradera. En Yamaha-hals ropades in för 125 kr plus frakt. Jag vet inte hur det gick till, men det är den rakaste hals jag äger, där banden ligger jämnt och fint längs hela sträckan. Fler komponenter ropades in och bl.a. en Lace Single Coil pick up. Det var fina retro-grejor och sånt som Blackmore en gång körde på sina strator.
Jag tyckte det var roligt att blanda upp med lite Gibson-stuk, så det fick bli en Duncan humbucker vid halsen och ett Tuneomatic stall.
Totalt har gitarren kostat 1500 kr och då var det dyraste plankan av valnöt till kroppen för 450 kr.

bf3

En del foto och film togs med min Iphone under byggets gång, vilket även finns på Fandalism, där det lilla klippet uppmärksammades under några dagar i mars 2013.
Det svåraste beslutet var att såga av halsens huvud, vilket även framgår av filmen. Nåja, en del av projektet var ju att skapa en gitarr med dragen av en luta, vilken ofta har en 90 graders knäckt hals där strängarna samlas upp.
Det lilla aluminiumstallet frästes ut ur en aluminiumkloss och anpassades så att jag fick ner långa skruvar i halsen samtidigt som dragstången inte skulle skadas.
Gitarren har ganska låg vikt och ligger fint i knäet, då den innåtsvängda kurvan passar bra mot knäet.

bf2
Mickarna kopplades upp som en basgitarr. Det finns alltså ingen omkopplare för mickval, utan den översta potentiometern bestämmer volymen för halsmicken, den mittre volymen för stallmicken och slutligen den undre reglerar tonen.
Plektrumskyddet gjordes av en bit transparent plexiglas, vilket spraymålades vitt på baksidan.