Fusion 360

Under två terminer undervisade jag som voluntär CAD-lärare på Malmö Uppfinnarförening i CAD-programmet Fusion 360. Ett gäng uppfinnare tog del av undervisningen. Som en del av programmet visades följande ”screencast”, vilken visar de grundläggande klicken för att skapa en enkel modell.

Heder åt Autodesk som släppt denna alldeles utmärkta programvara fri till entusiaster och hobbyutövare .

I strävan att göra modellerandet lättare att förstå skrev jag denna liknelse:

Till ett projekt införskaffas en plywoodskiva i bygghandeln. Här finner du olika formvaror som skivor, brädor och stavar. Alla har de en enkel grundform. I Fusion360 hittar du formvarorna i under Create menyn. Du skapar skivan genom Create/Box. Du beställer en 1200x2400x12 genom att fylla i formuläret och lägger upp den på ett plant underlag genom att klicka på ett vertikalt eller horisontellt plan. Ena hörnan föreslås börja i origo, där programmet gärna fäster den.

bild1

Väl hemma i snickarboden avser du att rymma ur skivan med ett unikt mönster.

Du tar fram pennan och linjalen och ritar med blyerts på ovansidan av skivan. I Fusion360 använder du dig av Sketch/Create Sketch. Du får nu välja ett plant underlag som t.ex. ovansidan av skivan. Sen skissar man med linjer och cirkelbågar tills man fått en sammanhängande figur.

bild2

Du känner dig säker på din figur i denna 2-dimensionella värld och det är nu dags att bli 3-dimensionell för en riktig operation. Sticksågen skall fram och materialet bort. I Fusion360 klickar man på Create/Extrude. Man väljer sin nyss skissade profil som såglinje. Då vi avser att ta bort material hela vägen igenom så klickar vi riktning neråt, att det är operationen Cut samt att distansen är All d.v.s. rakt igenom.

bild3

Figuren trillar ner på golvet och din skiva börjar närma sig ett färdigstadium. Kanterna ser lite trista ut så du plockar fram filen och fasar hela vägen runt din ursågning. I Fusion360 väljer du Modify/Chamfer. Här får du möjlighet att styra kantens längd samt gradtal. Känner man för en radieform istället så väljer man Modify/Fillet.

bild4

I programmet finns även möjlighet till rörliga assemblerade mekanismer, finita element beräkningar och rendering.

Mycket skoj för inga pengar!