Plexiglasbock

img_0382

Efter en del experimenterande med varmluftspistol gav jag slutligen upp mina försök att göra en snygg bock av akryl-plast. Oftast slutade försöken med att plasten blev för ojämn i temperatur och det var svårt att få en symmetrisk bocklinje. I en del fall då bocklinjen blev schysst uppkom fula bubblor i plasten på grund av alldeles för hög värme.

På Ebay och Alibaba finns en del plexiglas bockar från Kina för tusenlappen och uppåt. Dessa består av någon form av ljusstav och kylslingor, vilka de senare har kontakt med bockämnet. Det slog mig att systemet var slående likt en infravärmare, vilket visade sig vara riktigt. Värmen koncentreras längs ljusstaven, vilken är gjord av kolfibrer och som hettar upp både akryl, karbonat och annan plast på ett inte allt för hastigt sätt med energi i form av infraröd strålning som transporteras med elektromagnetiska vågor.

Jag klippte bort delar av skyddsgallret och nitade dit ett mer heltäckande, men med en öppen spalt för ljusstaven. Sedan skruvades förnicklade kopparrör fast längs sidorna. En akvariepump såg till att cirkulera några liter vatten från ett kärl.  Prislappen hamnade på omkring 500 kr. Jag får erkänna att det är väl inte helt oproblematiskt att skydda elinstallationen från eventuellt läckande vatten.

img_0944

En 2-4 mm akrylskiva trycks lite lätt mot kopparrören och värms  upp av den underliggande  ljusstaven på under 10 sekunder. Då man känner att plasten mjuknar, är det bara att föra ämnet till sidan och för hand slå runt skivan till önskat gradtal. Använder man fyrkantrör och ett plant bord som mallar blir det riktigt snyggt. Det går att bocka lika långa sträckor som ljusstaven är lång. I min hembyggda plexiglasbock har jag gjort hyllplan i u-formation som är upp mot 700 mm långa.