Vindspel

Vi har haft ett vindspel hängandes vid ytterdörren i över 20 år. Vindens spel med rören är ett inslag i trädgården som verkligen hör till. Klangen uppstår då och då och det känns………hemma.
IMG_6617

Då jag alltid varit starkt imponerad av Mike Oldfield och framförallt ett av hans mästerverk Tubular Bells, tyckte jag det vore kul att ta reda på lite mer om klockspel, xylofoner och liknande instrument. Ett vindspel började projekteras. Jag ville inte kopiera det befintliga rakt av utan bestämde mig för att ta reda på lite mer om fysiken bakom. I Eulers ekvationer för kroppars egensvängning fann jag vad jag sökte.

Med indata som densitet, elasticitetsmodul, längd, diameter och tjocklek kunde jag räkna fram frekvenserna.

Excel-filen för egenfrekvens finns här om du vill prova: Egenfrekvens

Fem pipor sågades av med en millimeters marginal från beräkningarna och stämdes med frekvensmätare och svarv.

IMG_6423

En pentatonisk skala med början på A riggades upp med hjälp av skruv och gummiband. Tonen A är ju klassisk då den har 440 svängningar per sekund. Med en diameter 15 mm aluminiumstav med 1 mm´s godstjocklek och 222 mm lång uppnåddes tonen på 4:e multipeln d.v.s. 1760 Hz.

IMG_6687

Hela skalan ljuder A – C – D – E – G. Till ett C moll eller A dur ackord spelar det ingen roll i vilken följd tonerna kommer. Låt vinden spela!

Jag märkte tidigt i min gummibandsrigg att det var av stor vikt var någonstans på röret man låter det vila. Hänger man upp det ute i ändarna, så dör tonen mycket snabbt.

wave

Teoretiskt befinner sig en nod på 22.4 % av sträckan – här bör man hänga upp röret. Anslaget gör bra ifrån sig på mitten. Med dessa enkla förhållningsregler skapas en oerhört ren och lång klang.

IMG_6663

Här ses prototypen hänga i trädgården under en fin höstdag. Jag gillade tonen och formen, så jag tillverkade en liten serie till försäljning via hustruns och mitt företag CraftByUs Sweden AB för hem, trädgård och interiör. Titta gärna in på www.craftbyus.com